Nicolae Robu a ajuns primar în anul 2012 cu sprijinul masiv al pesediștilor, aflați atunci în alianță cu PNL, în interiorul USL. Fostul rector al UPT nu ar fi avut nicio șansă să câștige fără mașinăria puternică pe atunci a PSD, partid al cărui candidat la CJT a fost Titu Bojin, care a obținut în Timișoara mai multe voturi decât Robu, iar acest lucru spune totul despre ce s-a întâmplat atunci. Pentru că Nicolae Robu a suferit o intervenție chirurgicală chiar la începutul campaniei electorale, tot greul a fost dus de Bojin și echipa pesedistă, care avea o structură pe cartiere ce nu se mai regăsește acum.

Revenind la noul domn Robu, acesta a intrat într-o campanie delirantă împotriva administrației Fritz încă din primele zile după eșecul crunt din 2020, când timișorenii l-au trimis acasă. În fiecare zi în mediul politic local mai apare câte o știre despre alți și alți afaceriști sau reprezentanți ai unor grupuri de interese care s-au alăturat mașinăriei ce îl împinge din nou în luptă pe fostul primar. În 2012 circula un zvon legat de intenția familiei domnului Robu de a-l retrage pe acesta din cursă, în urma problemelor de sănătate, însă, conform unor surse convergente din mediul politic și economic, grupul de afaceri care atunci l-a susținut l-ar fi obligat pur și simplu să continue. Ce a urmat se știe, un prim mandat cu cântece de chitară în primărie, cu promovarea unei domnișoare cu tupeu care devenise stăpâna municipalității și cu popularea instituției cu tot soiul de personaje sulfuroase, unele dintre acestea fiind conectate direct cu zona interlopă a orașului. Dovadă stau procesele în care sunt implicați foști oameni de încredere ai domnului Robu.

Al doilea mandat a fost marcat de scandalurile incredibile pe care primarul de atunci le-a declanșat cu presa. S-a ajuns până acolo încât ziariștii timișoreni să organizeze acțiuni de protest față de atitudinea edilului penelist, ceea ce din 2003 nu s-a mai întâmplat. Atunci peste o sută de jurnaliști și-au rupt pixurile în fața sediului PSD Timiș, pentru a trage un semnal privind atitudinea arogantă pe care partidul o avea față de ziariști. Dacă pesediștii și-au reconsiderat ulterior atitudinea față de presă, domnul Robu nu și-a cerut scuze niciodată față de jignirile aduse direct și indirect corpului profesional din presă.

Acum, cu mai puțin de trei luni înaintea votului, Nicolae Robu conduce în toate sondajele de opinie, în varianta în care ar fi candidat comun al PNL și PSD. Simțind că e loc de o restaurație, de o revenire la practicile cu iz penal din primărie, lumea combinatorilor banului public se agită, iar domnul Robu e susținut din toate pozițiile. Se investesc bani grei în consultanță de către interpuși, se adună energii nevăzute, totul pentru ca fostul primar să fie remontat pe scaunul din primărie. Nu e clar astăzi dacă vor fi sau nu liste comune PNL-PSD la Timișoara, dar dacă va fi așa, atunci domnul Nicolae Robu e posibil să redevină primarul Timișoarei…

Preluare foto: pressalert.ro