Costuri mai mari pentru producătorii și vânzătorii care vor participa la evenimentele organizate sau avizate de Primăria Timișoara. Aida Szilagyi, consilier local USRPLUS, a anunțat, pe Facebook, că se lucrează la un proiect de hotărâre care va prevedea interzicerea obiectelor din plastic de unică folosință. Totul cu scopul de a respecta o directivă europeană privind reducerea deșeurilor.

Unde e lege nu-i tocmeală! Directiva Europeană SUP pentru eliminarea plasticului de unică folosință este obligatorie din 3 iulie 2021! Impactul produs de deșeurile generate de plasticul de unică folosința a făcut subiectul a numeroase studii, fenomenul fiind cunoscut sub numele de „marine litter”, însemnând prezența deșeurilor de plastic în râurile, pe plajele, în oceanele și mările europene, cu efecte negative asupra biodiversității și a unor ecosisteme considerate de importanță deosebită. Nu este nicio cale de a reduce acest fenomen, alta decât de a elimina din uzul curent aceste articole inutile. Acesta este și motivul pentru care Comisia Europeană a decis în anul 2019 să lanseze Directiva SUP, care trebuia să intre în vigoare din 3 iulie 2021, dar nu a fost transpusă în legislația românească nici până acum. Tocmai de aceea, vom propune un proiect de HCL prin care dorim să eliminăm utilizarea articolelor de plastic de unică folosință în cadrul acțiunilor de protocol și al evenimentelor pe care le avizează/organizează Primăria Municipiului Timișoara, instituțiile din subordine, precum și societățile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara”, a explicat Aida Szilagyi.

Potrivit consilierului local, dacă proiectul de hotărâre va fi votat, vânzătorii și producătorii vor trebui să folosească doar articole reutilizabile sau biodegradabile.

Există desigur și un impact asupra producătorilor și vânzătorilor, în special cei din cadrul evenimentelor, aceștia vor trebui să adopte articole reutilizabile sau biodegradabile. Lista articolelor de unică folosință interzise la utilizare prin Directiva SUP, include: pahare din plastic pentru băuturi, recipiente pentru alimente, tacâmuri, farfurii din plastic, paie pentru băuturi, agitatoare, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, și alte articole”, a detaliat Aida Szilagyi.