A fost un weekend încărcat și ofertant în Timișoara, cu Noaptea cercetătorilor – la concurență cu Noaptea campusului deschis, expoziția Brâncuși, concertul Gurre-Lieder, Night Art Festival…

Orașul e viu și respiră și vrea să ne răpească orele de tihnă ca să ne înglobeze în vibrația lui. Evenimentele Nokia nu au început odată cu Capitala Culturală Europeană și probabil nici nu se vor termina cu aceasta, dar s-au integrat foarte bine în peisaj.

Noaptea Cercetătorilor Europeni este eveniment găzduit în campusul Nokia, dar nu este exclusiv al Nokia: au participat universități (Universitatea de Vest și Universitatea de Științe Agricole si Medicina Veterinara a Banatului), firme, dar și instituții (autospeciala ANCOM e deja paznicul consacrat al intrării, nu doar al spectrului radio). Putem identifica pe afiș pese 40 de parteneri expoziționali, ceea ce a făcut expoziția deosebit de bogată.

Organizatorul a încetat numărătoarea de la vizitatorul 4001, dar estimează undeva pe al 5000, în cele 6 ore ale expoziției, din care un procent mare de copii, cărora expoziția le-a oferit poate cel mai mult. Astfel s-au putut bucura de jocuri și experimente, de la chimie la biologie – am văzut la un moment dat copii descoperind cu curiozitate o călugăriță (Mantis religiosa), cu care au interacționat. Pe lângă nelipsiții roboți, de data aceasta am descoperit fosile din ere geologice îndepărtate, experimente chimice și alimentare și chiar un concurs de șah.

Adulții au avut și ei ce admira, nu doar pe partea de telecom: de exemplu, a fost prezentă o platformă de trading care a făcut demonstrații de tranzacționare cu acțiuni cu ajutorul unui software specializat.

Evident Nokia a prezentat noutăți în domeniul 5G, la care lucrează susținut, iar Lasting a prezentat o legătură 5G prin statelit geostaționar.

Acoperirea cu semnal de telefonie mobilă putea fi admirată pe portalul aisemnal.ro, secondată de experimentele interesante ale specialiștilor ANCOM.

În cele 6 ore alocate, clădirea Nokia a devenit neîncăpătoare, prezența depășind așteptările organizatorilor. La momentul actual, îndrăznim să spunem că acesta este evenimentul cel mai axat pe știință și tehnologie și probabil un uriaș factor în atragerea copiilor spre educația STEM, fără de care nu mai putem concepe prosperitatea unei națiuni în secolul XXI.