Vaccinul care previne cancerul de col uterin a ajuns și în județul Timiș. Direcția de Sănătate Publică Timiș informează că a recepționat o tranșă de 1.860 de doze de vaccin anti-HPV. Acestea urmează să fie distribuite, în zilele următoare, către medicii de familie, în vederea imunizării persoanelor eligibile.

În 2021, Ministerul Sănătății a extins grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV, astfel încât să fie incluse și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani, conform recomandărilor comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Până în 2021, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Gardasil 9 previne infecția împotriva a 4 tipuri de HPV la care se adaugă prevenția față de încă 5 tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 si 58) și care sunt raspunzătoare împreună de încă 10-20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 oferă astfel cea mai completă protecție antivirală”, transmite DSP Timiș.

Potrivit reprezentanților instituției, vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică Timiș încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie și celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare.