Cele două partide care controlează astăzi România sunt în pragul falimentului la Timişoara.

Organizaţiile PNL şi PSD nu au reuşit până astăzi să lanseze doi candidaţi serioşi pentru funcţia de primar al municipiului. Sau măcar unul comun, dacă tot împart aşternutul guvernării la Bucureşti.

PNL merge tot pe varianta ultra uzată cu fostul primar golgheter amator Nicolae Robu, care a reluat traseele DNA. Modernizatorul în forţă, cum s-a autointitulat pe vremuri, a fost spălat, apretat şi scos în geam de Alin Nica, liderul filialei, acesta fiind încântat de faptul că Robu a devenit umil. Vă daţi seama ce nivel există în acest partid, dacă umilirea a devenit criteriu pentru desemnarea unei candidaturi.

La polul opus, pesediştii sunt într-o permanentă vacanţă politică în Timiş. Nu sunt deranjaţi nici de poziţionarea în sondajele de opinie, nici de lipsa de orizont. Astăzi liderilor le este foarte bine, ziua de mâine nu mai contează. E cunoscut faptul că PSD niciodată nu a luat în calcul câştigarea primăriei Timişoara, singura figură frumoasă fiind făcută cu aproape un sfert de secol în urmă de regretatul stomatolog Simion Surdan.

De atunci, pesediştii au căutat mereu soluţii de compromis, negociere pentru Timişoara, dar s-au concentrat pe Consiliul Judeţean, câştigat indirect sau direct de Ilie Sârbu, Titu Bojin şi Sorin Grindeanu. Era pe vremea când liderii îşi asumau candidaturi, ceea ce ar trebui să se întâmple anul viitor. Ar fi incorect în raport cu alte organizaţii din ţară ca liderii PSD Timiş să nu îşi asume curajos candidaturi locale ţinând cont de principiul conform căruia mai trebuie să şi dai – în sensul asumării – pentru partid, nu doar să obţii avantaje.

Din punct de vedere al funcţiilor de conducere centrale, PSD Timiş bate filiale cu procente mari şi câştigătoare în judeţele lor. Ca urmare, ar fi ridicol ca anul viitor partidul să piardă pe linie în judeţul cel mai vestic al ţării. Este clar că doar cei cu expunere naţională, cu funcţii la vârful statului trebuie să intre în bătălia electorală şi să ridice scorul partidului.

Se va întâmpla oare acest lucru sau filiala îşi asumă un faliment în avans?

Preluare foto: unsplash.com