Frontiera româno – sârbă va fi mai sigură. Asta după ce, miercuri, la Ministerul Dezvoltării s-a semnat contractul de finanțare pentru proiectul „SAFE: Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Fondurile sunt asigurate prin Programul Interreg IPA România-Sebia (2021-2027). La eveniment a participat și Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul, în valoare de aproape 14 milioane de euro, urmărește consolidarea capacității instituționale a autorităților implicate în gestionarea frontierelor și îmbunătățirea siguranței și securității în zonele vizate. Programul privește cei 548 km care reprezintă 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene. Pe acest perimetru există opt puncte de trecere rutiere, trei portuare, două puncte de trecere pe calea ferată și un punct de trecere fluvială (cu bacul) care, anual, asigură traversarea a peste 2,5 milioane de persoane și a 1,2 milioane de mijloace de transport marfă. În perioada următoare se vor contracta încă două proiecte de importanță strategică și două de infrastructură mare, cu un buget total de 24 milioane de euro. Acestea au o valoare deosebită prin prisma activităților ce urmează a fi implementate în zona de graniță, pentru gestionarea situațiilor de urgență, respectiv pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate în aria Programului”, a informat CJ Timiș.

Beneficiarele finanțării sunt trei județe din România: Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, dar și șase districte din Serbia: Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski.